Pierożki nadziewam prostym, tanim farszem. Są idealne na pożywną przekąskę

Dodano:
Bułeczki z wytrawnym farszem Źródło: Shutterstock / Vladimir Goncharenko
Te pieczone, pyszne pierożki mają cienką warstwę ciasta i wytrawny farsz. Robi się go z dwóch prostych składników, a receptura na ten specjał pochodzi z kuchni uzbeckiej. Przygotujcie je raz, a też z pewnością zachwycicie się ich smakiem.

W pracy mam koleżankę, która pochodzi z Uzbekistanu. Jakiś czas temu poczęstowała mnie niezwykłymi pierożkami, które wyróżniały się oryginalnym farszem. Były naprawdę smaczne, więc poprosiłam o przepis i już piekłam je trzy razy. Warto poznać ten specjał.

Co to jest samsa?

Samsa to pierożki popularne w Azji Środkowej. Mogą mieć różnorakie kształty. Są nadziewane np.: mięsem i cebulą, grzybami, jajkami, soczewicą czy ziemniakami. Ciasto na samsę może być drożdżowe, półfrancuskie, francuskie lub przypominające ciasto pierogowe. Po nadzianiu pierożki smaruje się jajkiem, posypuje sezamem i piecze.

Pierożki te tradycyjnie wypieka się w glinianym piecu o nazwie tandyr. Ma on kształt dzbana i można w nim piec i grillować w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu przyrządzone potrawy wychodzą soczyste i chrupiące. Samsy można również piec w piekarnikach elektrycznych lub gazowych.

Jak przygotować samsę w piekarniku?

Pierożki, na które dostałam przepis, są nadziewane ziemniakami i tłuszczem. W oryginale jest to tłuszcz barani, jednak ja sięgnęłam po klasyczny smalec. To połączenie gwarantuje doskonały smak i soczystość pierożków.

Samsę można z powodzeniem upiec w piekarniku. By osiągnąć podobny efekt, jak w tandyrze, warto do piekarnika włożyć kamień do pizzy. Po nagrzaniu do ok. 250 st. C doskonale trzyma ciepło. Wtedy pierożkom wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia.

Przepis: Samsa

Pieczone pierożki z wytrawnym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Na nadzienie:

  • 400 g ziemniaków
  • 150–200 g tłuszczu baraniego, wołowego lub smalcu wieprzowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę i sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając. Zagnieć elastyczne, jędrne ciasto. Przykryj i odstaw na 20–30 minut, aby odpoczęło.
  2. Przygotowanie nadzieniaZiemniaki obierz i pokrój bardzo drobno w małą kostkę. Tłuszcz również pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. FormowanieCiasto podziel na 12 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek (ok. 2–3 mm grubości). Na środku połóż porcję nadzienia. Samsę złóż w trójkąt lub kopertę, dokładnie zlep brzegi.
  4. PieczeniePierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Pierożki piecz ok. 20-25 minut w 250 st. C, aż będą rumiane.

Jak podawać samsę?

Samsa najlepiej smakuje podana na gorąco, od razu po upieczeniu. Wtedy dodany do farszu tłuszcz pozostanie lekko płynny i aromatyczny. Pierożki układa się na drewnianej desce lub dużym talerzu. W Uzbekistanie samsę serwuje się z zieloną, ewentualnie z czarną herbatą i świeżymi warzywami (np. pomidorem, ogórkiem). Do tych pierożków doskonale też będzie pasował ostry sos pomidorowy.

Samsy nie kroi się nożem, a rwie się ją rękami. Najpierw należy oderwać kawałek rogu, by wypuścić parę. Gdy pierożek nieco przestygnie, zjada się go po kawałku, uważając, by nadzienie nie wyciekło.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...